Praktische theologie

Hoe ziet het programma (vakinhoud) er in hoofdlijnen uit?

Praktische Theologie bezint zich op het handelen van de kerkelijke gemeenschap. Preken,
diaconaat, geloofsonderwijs, liturgie, leiding geven en  pastoraat. Het zijn allemaal gebieden waarop de christelijke gemeente actief is.

Omdat het gaat om kerkelijk bezig zijn, proberen we in de bezinning daarop steeds de Bijbelse bron aan te boren. Keuzes die gemaakt worden in het kerkelijk werk zijn vaak ingegeven door Bijbelse noties. Tegelijk kan de christelijke gemeente haar winst doen met inzichten uit andere wetenschappen, zoals bijvoorbeeld de psychologie of de pedagogiek.

Dit cursusjaar spitsen de lessen Praktische Theologie zich toe op het pastorale werk.

Een vijftal onderwerpen zal aan de orde komen:

1. Pastoraat rond geloofs- of levensvragen.
2. Pastoraat rond schuld, boete en vergeving.
3. Pastoraat rond verlies, sterven en rouw.
4. Pastoraat en psychische aandoeningen.
5. Pastoraat en (familie)relaties.

Welke literatuur is interessant om ter voorbereiding of als naslag te lezen?

– Gerrie Reijersen van Buuren, Verlangen naar verbinding

– Margriet van der Kooij, Midden in het leven

– Margriet van der Kooij, Goed gereedschap is het halve werk

– Margriet van der Kooij, Verdriet is een werkwoord

Docent: Ds. J. (Jan) Boom, j.boom@solcon.nl

Ds. J. (Jan) Boom is predikant van de Hervormde Gemeente in ’s Gravenmoer. Tijdens en na zijn studie Theologie was hij docent Latijn en Grieks en Pastoraal medewerker in diverse gemeenten. In 2013 werd hij, 40 jaar oud, bevestigd tot predikant.

Als predikant hoort pastoraat bij de kerntaken. Dat is geweldig mooi werk vindt hij. Alleen al vanwege de verscheidenheid aan mensen, situaties en ervaringen. Tegelijkertijd is het ook werk waarin veel bij elkaar komt: het lichamelijk en geestelijk functioneren van mensen, sociale situaties, familierelaties en de altijd weer uitdagende vraag: hoe kan het licht van God schijnen over deze mens, in deze omstandigheden?

Jan Boom heeft een grote interesse voor Liturgiek. Wat hem intrigeert is de traditie van de liturgie: hoe heeft de liturgie zich ontwikkeld de eeuwen door? Verder verdiept hij zich graag in het kerklied en het gebruik van rituelen. Juist in een tijd waarin het leven van de meeste mensen vol en druk is, kan de liturgie van de kerk een tegenkracht zijn, waardoor mensen rust en ontmoeting met God vinden.