Wereldgodsdiensten

Hoe ziet het programma (vakinhoud) er in hoofdlijnen uit?

Eén van de meest ingrijpende veranderingen van de afgelopen decennia is wel dat we in onze eigen omgeving te maken krijgen met mensen uit andere culturen en met andere religies. Wat weten eigenlijk van hun godsdienst af?

Een wereldreligie is een religie die aanspraak maakt op een universele waarheid. Daardoor zijn deze niet gebonden aan een bepaalde omgeving of etniciteit en kunnen zij zich wijd verspreiden. Andere karakteristieken worden echter soms ook meegenomen in het classificeren van een religie als een wereldreligie, zoals het historisch of filosofisch belang en het ‘georganiseerd zijn’ van de betreffende religie.

In dit cursusjaar behandelen we een belangrijke stroming binnen het Christendom; 

De oosters-orthodoxe kerk, officieel de orthodoxe katholieke kerk genoemd, is een stroming binnen het christendom die zichzelf beschouwt als directe voortzetting van de ‘ene, heilige, katholieke en apostolische’ kerk. De Griekse naam ‘orthodox’ betekent letterlijk ‘rechtgelovig’, ‘het ware geloof behoudend’. Als de oosters-orthodoxe gezindheid bedoeld wordt, die deze Kerk in de maatschappij vertegenwoordigt, wordt ook wel ‘oosters-orthodoxe kerk’ geschreven, zonder beginhoofdletters. De oosters-orthodoxe kerk verstaat onder ‘geloof’ niet zozeer het aannemen van een systeem van dogmatische of morele regels, maar vooral de biddende gerichtheid op het hemelse. De orthodoxe kerk is in de eerste plaats een liturgische en (aan)biddende kerk; de doctrine en ethiek kunnen alleen binnen de context van deze goddelijke aanbidding worden uitgelegd. De vooraanstaande, orthodoxe theoloog George Florovsky drukte dit als volgt uit: ‘Het christendom is een liturgische religie: eerst komt de aanbidding, vervolgens de doctrine en ten slotte de discipline’ (Wikipedia)

Welke literatuur is interessant om ter voorbereiding of als naslag te lezen?

nnb

Docent: Ds. H.J.K. (Anja) van Geerenstein, predikant.maranathakerk@gmail.com 

Ds. Anja van Geerenstein heeft Theologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie Oude Testament en als bijvak Nieuwe Testament. Op dit moment werkt zij als gemeentepredikant in Rhoon en preekt graag afwisselend uit het Oude en Nieuwe Testament. Dit omdat het haar diepgewortelde overtuiging is dat wij zonder kennis van het Oude Testament het Nieuwe Testament niet goed kunnen lezen en begrijpen. Al op het VWO had zij ook grote interesse voor geschiedenis en dan met name Kerk- en Kunstgeschiedenis. Het leuke aan het lesgeven bij de cursus TVG vindt zij om samen met de cursisten Bijbelse vakken te verkennen. Kennis van het vak Wereldgodsdiensten is belangrijk in onze multiculturele samenleving.  Kennis van godsdiensten en hun geschiedenis zorgt voor een beter begrip van onze eigen tijd.